Placek makowo-śliwkowy

Oryginalny przepis.

Składniki:

Ciasto:
- 40 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- 3 dag drożdży,
- 5 dag rozpuszczonego masła,
- 1 jajko,
- 180 ml ciepłego mleka
Masa makowa:
- 1/2 puszki masy makowej,
- 1 jajko
Kruszonka:
- 15 dag mąki,
- 13 dag masła,
- 10 dag mielonych migdałów,
- 13 dag brązowego cukru,
- szczypta cynamonu,
- 15 dag obranych migdałów,
- 1,5 kg śliwek

Przygotowanie:

1) Mąkę przesiać do miski, mleko wymieszać z drożdżami, jajkiem, masłem, wlać do mąki, dokładnie zagnieść elastyczne ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2) Śliwki dokładnie umyć, osuszyć, naciąć i wyjąć pestkę.
3) Foremkę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować, umieścić w foremce. Masę makową wymieszać z jajkiem, wyłożyć na ciasto.
4) Śliwki umieścić na maku, w środek każdej włożyć po migdale.
5) Wszystkie składniki kruszonki ugnieść lekko w palcach, następnie małymi grudkami posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut. Ciasto przed podaniem
bardzo dokładnie ostudzić.

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: placki | ciasto | ciasta z owocami | śliwki | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje