Placek na podwieczorek

Mąki przesiej do dużej miski, wymieszaj z cukrami i z proszkiem do pieczenia.

Placek na podwieczorek
Placek na podwieczorek123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 18-20 porcji:

  • 25 dag mąki pszennej zwykłej
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 15 dag drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag zimnego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł lub dżemu wiśniowego
  • 70 dag ulubionych śliwek

Sposób przygotowania:


1. Mąki przesiej do dużej miski, wymieszaj z cukrami i z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z mąką. Wbij jajka i zagnieć ciasto. Włóż je do woreczka i wstaw do lodówki na godzinę.

2. Śliwki - najlepsze będą średnio dojrzałe - umyj i osusz. Przekrój na połówki i wypestkuj. Nagrzej piekarnik do 180ºC. Blachę lub dużą formę wyłóż papierem do pieczenia, tak by zachodził również na ścianki.

3. Ciasto pokrój na 3 części i każdą po kolei rozwałkuj. Ułóż je obok siebie na blasze, tak by powstał jeden duży placek. Ciasto posmaruj cieniutką warstwą powideł lub dżemu. Ułóż śliwki skórką do dołu. Owoce powinny zachodzić na siebie! Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Do tego ciasta będzie idealnie pasować jeden z podanych obok dodatków!

Czas przygotowania: 90 minut

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas