Placek serowy z brzoskwiniami

Ze świeżymi brzoskwiniami

Składniki:

- 25 dag masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek waniliowy,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 0,5 kg brzoskwiń,
- 4 białka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 50 dag mielonego sera,
- 1 torebka budyniu waniliowego

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i włożyć na min. 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Zapiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Białka ubić na sztywno, powoli dosypując cukier. Ser wymieszać z budyniem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, rozłożyć na niej plastry brzoskwiń. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 30 minut.
Czas przygotowania: 2 h. Przepis na 12 osób.

Dowiedz się więcej na temat: placki | ciasto | ciasta z owocami | brzoskwinie | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje