Placek z orzechami

Bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżka kakao
  • 5 jabłek
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szklanka posiekanych orzechów
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • szczypta sol

Sposób przygotowania

1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Lekko posolone białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając olej, wodę, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. 

2. Następnie delikatnie wmieszać jabłka i orzechy. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez ok. godzinę. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje