Placek z rabarbarem

Na weekendowy deser w sam raz!

Składniki

  • 1 i 1/5 szkl. gęstego zsiadłego mleka
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 dag rabarbaru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • po sporej szczypcie gałki muszkatołowej i imbiru w proszku
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Rabarbar oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. W miseczce wymieszaj mąkę z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodaj proszek do pieczenia oraz przyprawy. W drugiej miseczce wymieszaj zsiadłe mleko z jajkami i olejem. Domieszaj porcjami do sypkich składników. Szybko wymieszaj całość mikserem. Wyłącz go, gdy tylko składniki dobrze się połączą (zbyt długo ucierane ciasto po upieczeniu może zrobić się gumowate i niesmaczne). Do ciasta dodaj rabarbar. Przemieszaj całość łyżką. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 ºC. Piecz przez 50 minut. Wystudź. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje