Placek z rabarbarem i kruszonką

Prezentujemy doskonały przepis na ciasto z rabarbarem! Nikt mu się nie oprze!

Rabarbar pod kruszonką
Rabarbar pod kruszonką123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

Ciasto:

2 i 1/2 szklanki
mąki 1 kostka masła
1 i 1/4 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2 kg rabarbaru
1 cukier waniliowy
tłuszcz do smarowania

Kruszonka:

1 szklanka mąki
 1/2 kostki masła
 1/2 szklanki cukru
Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić ze szklanką cukru. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Masło roztopić, wlać, zmiksować. Ciasto wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę.

2. Łodygi rabarbaru umyć, obrać, pokroić na kawałki. Wymieszać z 1/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Wyłożyć na cieście.

3. Z mąki, cukru i zimnego masła zagnieść szybko kruszonkę. Posypać nią warstwę rabarbaru. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 30 minut.

4. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na lukier. Wystudzony placek pokroić na porcje. Skropić je lukrem. Kiedy zastygnie, polukrować jeszcze raz.

Przepis można zmienić, np. rabarbar zmieszać z truskawkami albo całkowicie go nimi zastąpić - wtedy niepotrzebny będzie dodatek cukru, wystarczy cukier waniliowy

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas