Placek ze śliwkami

Na podwieczorek.

Składniki na 12 porcji:

Reklama

- 1 kubeczek (15 dag) jogurtu naturalnego,
- 50 dag śliwek węgierek,
- 15 dag miękkiego masła,
- kubeczek po jogurcie (175 g) cukru,
- 3 jajka, cynamon,
- 2 i 1/2 kubeczka po jogurcie (25 dag) mąki,
- kubeczek mielonych orzechów laskowych,
- 1/2 torebki proszku do pieczenia,
- 5 dag płatków migdałowych,
- 10 dag dżemu śliwkowego,
- cukier puder

Przygotowanie:

Masło utrzyj na puch z cukrem. Ucierając wbijaj po jaju. Wymieszaj z mąką. orzechami, proszkiem do pieczenia i jogurtem. Ciasto rozsmaruj w przygotowanej tortownicy, posyp wydrylowanymi. pokrojonymi na połówki śliwkami. Owoce oprósz cynamonem. Placek piecz około 45 minut w temp. 180 st. C. Ostudź. Brzegi ciasta posmaruj podgrzanym dżemem, posyp płatkami migdałowymi, wierzch oprósz cukrem pudrem.
Czas. 75 min
porcja 370 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: placki | ciasta | śliwki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje