Placki na drożdżach

Nowa wersja przepisu na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 niepełna szkl. mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 duże ziemniaki (razem ok. 25 dag)
  • 1 i ½ szkl. mąki pszennej
  •  1 łyżeczka cukru
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • sól
  • mielony kminek
  •  czarny pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru. Dodaj tyle mąki i mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach.

Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz po sporej szczypcie czarnego pieprzu i mielonego kminku. Wbij jajka. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Dołóż starte ziemniaki. Całość wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę, aby podrosło.

Potem na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Na gorący tłuszcz łyżką nakładaj porcje przygotowanego ciasta. Smaż owalne racuchy na złoty kolor. Podawaj je, np. z gulaszem drobiowym albo sosem grzybowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje