Placki po węgiersku

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 2-3 łyżki mąki , 1 jajko, 1 cebula, pieprz, sól, 4-5 łyżek oleju. Na sos: 40 dag mięsa wieprzowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 cebula, 1 papryka, 1/3 szklanki śmietany, 1/2 szklanki bulionu, ulubione zioła.

Ziemniaki obrać, umyć w zimnej wodzie. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Cebulę obrać, posiekać lub również zetrzeć, wymieszać. Dodać mąkę, wbić jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.

Reklama

Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje masy ziemniaczanej i smażyć duże, równe, niezbyt grube placki. Zrumienione dobrze z obu stron przenieść na papierowy ręcznik, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Włożyć do ciepłego piekarnika, aby placki nie ostygły.

Mięso pokroić w kostkę, zrumienić. Dodać pokrojoną cebulę i kawałki papryki, a po chwili koncentrat i gorący bulion, dusić. Mąkę połączyć ze śmietaną, zagęścić nią sos, przyprawić. Placek polać sosem, przykryć drugim i też polać sosem.

Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane | kuchnia | przepisy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje