Placki z buraczkami

Zdrowe i smaczne!

Czas przyrządzenia: 35 min + pieczenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 3 średnie buraki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szkl. gęstego jogurtu
  • 3–4 łyżki tartego chrzanu (ze słoika) sól
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryka pieprz

Sposób przygotowania

Buraki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz je 90 minut w 190 st. C. Po wyjęciu ostrożnie zdejmij folię, przestudź je, polewając zimną wodą i obierz z łupinek. Odłóż do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki oraz cebulę obierz. Wszystkie przygotowane warzywa drobno zetrzyj, odciśnij sok. Masę na placki dobrze wymieszaj z mąką i jajkami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką i ostrą papryką. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując cienkie owalne placki. Smaż z obu stron na rumiano (razem ok. 20 minut). Gotowe placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszaj z chrzanem. Przypraw do smaku solą. Podawaj jako dodatek do placków. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje