Placki z cukinią

Lekkie i smaczne.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cukinie wyszoruj starannie. Starsze okazy obierz ze skórki. Młodsze dokładnie umyj, odetnij końcówki. Przekrój warzywa wzdłuż na połówki. Za pomocą łyżki wybierz nasiona i ich gąbczastą otoczkę.

Reklama

2. Tak przygotowane cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie oprósz solą, wymieszaj i pozostaw na sicie na minimum pół godziny. Cukinia zmięknie i puści sporo wody.

3. Ziemniaki obierz i też zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz z odciśniętą cukinią. Dodaj mąkę, sporą szczyptę pieprzu oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

4. Na koniec wbij jajko. Masę na placki starannie wymieszaj. Powinna być dość gęsta, więc w razie potrzeby, dosyp więcej mąki. Dopraw całość do smaku solą (uważaj, bo cukinia była już wcześniej solona).

5. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i formuj placki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Ponieważ cukinia bardzo chłonie tłuszcz, wyjmuj placki na papierowe ręczniczki, aby je osączyć.

6. Ostatni ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do serka. Wsyp zioła prowansalskie, wymieszaj. Dopraw dip solą oraz pieprzem. Podawaj do placków.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje