Placki z cukinią

Pomysł na lekką kolację.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 2 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki startego parmezanu
  • 3-4 gałązki bazylii
  • olej do smażenia placków
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 słoik gotowego sosu czosnkowego

Przygotowanie:

1. Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij końce. Ziemniaki obierz, umyj. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki, potnij je w cienkie paseczki. Przygotowane warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach.

Reklama

2. Wymieszaj w dużej misce z jajkami, mąką oraz startym parmezanem i bazylią. Ciasto warzywne przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewaj po 1-2 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne placki. Smaż na złoty kolor (w sumie ok. 15 minut).

3. Placki przełóż na kilkakrotnie złożony papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego. Gotowe danie udekoruj, np. bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje