Placki z cukinią i ciecierzycą
Danie bogate w białko
Placki możesz podać z sosem123RF/PICSEL
Składniki:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być także z puszki)
- 2 średnie cukinie
- pęczek pietruszki
- 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- czarny pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Jeśli ciecierzycę gotowałaś, obierz ją z łusek i rozgnieć widelcem (tę z puszki osącz i rozgnieć).
2. Obie cukinie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i zostaw na 20 minut na sicie, aby odciekły, potem odciśnij.
3. W misce wymieszaj ciecierzycę, cukinię, pietruszkę i posiekaną cebulę. Wymieszaj.
4. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie połącz, uformuj kotleciki, obtocz w bułce lub mące i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.