Placki z cukinią i ciecierzycą

Danie bogate w białko

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być także z puszki)
  • 2 średnie cukinie
  • pęczek pietruszki
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej

Reklama

Przygotowanie:

1. Jeśli ciecierzycę gotowałaś, obierz ją z łusek i rozgnieć widelcem (tę z puszki osącz i rozgnieć).

2. Obie cukinie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i zostaw na 20 minut na sicie, aby odciekły, potem odciśnij.

3. W misce wymieszaj ciecierzycę, cukinię, pietruszkę i posiekaną cebulę. Wymieszaj.

4. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie połącz, uformuj kotleciki, obtocz w bułce lub mące i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje