Placki z drobiu
Do placków drobiowych znakomicie pasują sosy pomidorowe z dodatkami, np. z dużą ilością ziół, czosnkiem lub papryką.
Mięso z kurczaka jest dietetyczne i smaczne. 123RF/PICSEL
Składniki na 10 porcji:
- 3 filety z kurczaka
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 2 duże pieczarki
- 300 ml majonezu
- 1 mała cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem posiekać na małe kawałki.
2. Jajka roztrzepać widelcem. Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Pieczarki umyć, oczyścić, osączyć i również pokroić w drobną kosteczkę.
3. Mięso, cebulę, czosnek, pieczarki i roztrzepane jaja połączyć z majonezem. Dodać mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Nakładać łyżką małe placuszki na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, udekorować listkami bazylii.