Placki z drobiu

Do placków drobiowych znakomicie pasują sosy pomidorowe z dodatkami, np. z dużą ilością ziół, czosnkiem lub papryką.

Mięso z kurczaka jest dietetyczne i smaczne.
Mięso z kurczaka jest dietetyczne i smaczne. 123RF/PICSEL

Składniki na 10 porcji:

  • 3 filety z kurczaka
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 2 duże pieczarki
  • 300 ml majonezu
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Filety z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem posiekać na małe kawałki.

2. Jajka roztrzepać widelcem. Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Pieczarki umyć, oczyścić, osączyć i również pokroić w drobną kosteczkę.

3. Mięso, cebulę, czosnek, pieczarki i roztrzepane jaja połączyć z majonezem. Dodać mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Nakładać łyżką małe placuszki na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, udekorować listkami bazylii.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas