Placki z jabłek i ziemniaków

Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy smaczne placki z jabłek i ziemniaków. Twoje dziecko na pewno polubi takie danie.

Takie placki smakują doskonale.
Takie placki smakują doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 kwaskowatych jabłek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 mały pojemnik (150 ml) homogenizowanego twarożku
Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lekko odcisnąć. Dwa jabłka obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Wymieszać z ziemniakami, dodać roztrzepane jajka, mąkę i szczyptę soli.

2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta, lekko je spłaszczać. Smażyć z obu stron na rumiano.

3. Pozostałe jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić z dodatkiem cukru. Placki smarować twarożkiem i uduszonymi jabłkami. Układać po kilka sztuk w "wieżyczki", podawać.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas