Placki z jabłek i ziemniaków
Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy smaczne placki z jabłek i ziemniaków. Twoje dziecko na pewno polubi takie danie.
Takie placki smakują doskonale. 123RF/PICSEL
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 5 kwaskowatych jabłek
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
- 1 mały pojemnik (150 ml) homogenizowanego twarożku
Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lekko odcisnąć. Dwa jabłka obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Wymieszać z ziemniakami, dodać roztrzepane jajka, mąkę i szczyptę soli.
2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta, lekko je spłaszczać. Smażyć z obu stron na rumiano.
3. Pozostałe jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić z dodatkiem cukru. Placki smarować twarożkiem i uduszonymi jabłkami. Układać po kilka sztuk w "wieżyczki", podawać.