Placki z kwiatem bzu

Alternatywa dla tradycyjnych racuchów.

Placuszki posyp cukrem pudrem
Placuszki posyp cukrem pudrem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub gryczanej
  • 4 jajka
  • 200 ml kefiru
  • 100 ml jogurtu
  • 20 koszyczków kwiatowych czarnego bzu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

1 Mąkę przesiej do garnuszka. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do mąki dodaj kefir, jogurt, żółtka, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszaj dokładnie łyżką lub zmiksuj. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do ciasta, wymieszaj.

2 Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kwiaty bzu zanurzaj w cieście, kładź na patelni, smaż z obu stron na złoty kolor. Placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp przesianym cukrem pudrem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas