Placki z polędwiczkami

Z dodatkiem mięsnym smakują idealnie

Czas przyrządzenia: ok. godziny
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - placki

  • 70 dag ziemniaków
  • mała cebula
  • 15 dag żółtego sera
  • łyżka mąki
  • sól
  • olej

Składniki - mięso

  • polędwica wieprzowa
  • cebula
  • łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę, starty na tarce żółty ser, przypraw solą. Smaż placki na dobrze rozgrzanym tłuszczu po około 5 minut z każdej strony, aż się zrumienią. 

Reklama

2. Mięso pokrój w paski, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż. Zdejmij z patelni. Na tym samym oleju zeszklij, pokrojoną cebulę z przyprawami, włóż mięso, podlej wodą. Dodaj sos sojowy, duś kwadrans, dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Placki podaj z mięsem, marchewką i groszkiem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje