Placki z trzech warzyw

Doskonałe na obiad, także dla małych niejadków

Placki podaj z sałatką
Placki podaj z sałatką123RF/PICSEL

Składniki:

  • mały brokuł
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 2 jajka
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • posiekana
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, kumin, słodka papryka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia zielenina
  • oraz warzywa do ozdoby

Przygotowanie:

1. Ugotuj ziemniaki - najlepiej w mundurkach - oraz pozostałe warzywa (możesz też ugotować wszystkie razem na parze). Ostudź, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z mąką.

2. Dodaj jajka i ser, starannie wymieszaj.

3. Następnie połącz masę z pietruszką i dopraw.

4. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki. Uformuj kotleciki, opanieruj w bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoto.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas