Placki ze śmietaną

Pyszne placki ziemniaczane.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 5 dużych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Cebulę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać do masy ziemniaczanej. Bardzo dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść placki, smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać gorące z sałatką z czerwonej kapusty, ze śmietaną lub majonezem.
1 porcja - 320 kcal
Czas przygotowania: 30 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane | ziemniaki | potrawy wegetariańskie | placki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje