Placki ziemniaczane

Polacy je uwielbiają.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól, mielony pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Pestki słonecznika wrzuć na suchą patelnię, zrumień i przesyp na talerzyk. Kiedy wystygną, posiekaj je. Ziemniaki oraz cebule obierz. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach, przełóż na sitko, by ociekły. Sok z warzyw zbierz do miseczki. Odstaw na kilka minut.

Reklama

2. Zlej wodę, a biały płyn z dna miseczki dodaj do startych warzyw. Wymieszaj je z mąką, posiekanym słonecznikiem oraz jajkami. Masę warzywną przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto warzywne. Formuj grubsze placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie ok. 15 minut).

3. Gotowe placki przełóż na papierowy ręcznik, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Udekoruj np. rukolą. Podawaj je od razu po usmażeniu, np. z duszoną kwaszoną kapustą oraz pieczonym kurczakiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje