Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane czy taż placki kartoflane to klasyczne danie obiadowe. Najlepsze są chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem. Placki ziemniaczane wspaniale smakują ze śmietaną lub innym sosem.

Placki ziemniaczane cieszą się wielką popularnością na naszych stołach
Placki ziemniaczane cieszą się wielką popularnością na naszych stołachINTERIA.PL

Placki ziemniaczane - przygotowanie

1. Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę pszenną, doprawić obficie solą i pieprzem do smaku. Wymieszać, aby powstało dość gęste ciasto.

2. Na patelni rozgrzać olej.

3. Za pomocą łyżki nakładać na patelnię porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. sos pieczarkowy, keczup, śmietana etc.)

Sprawdź też podobne przepisy:

Zobacz również:

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas