Placki ziemniaczane z gulaszem

Pożywne i smaczne.


Reklama


Składniki:

- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 60 dag wieprzowiny,
- 30 dag boczku,
- po jednej papryce czerwonej i zielonej,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- szklanki bulionu z kostki,
- szklanki śmietany,
- 2 łyżki pasty paprykowej,
- 1 łyżka mąki,
- po jednej łyżeczce papryki słodkiej i ostrej,
- 2 listki laurowe,
- kilka ziarenek pieprzu,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Mięso pokroić w średnią kostkę, boczek w słupki. Obrane i opłukane warzywa pokroić w paski.
2. Mięso oraz boczek podsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać pokrojone warzywa, listek, ziarenka pieprzu, paprykę słodką i ostrą, oraz bulion, dusić 30 minut.
3. Do gulaszu dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i pastę paprykową, dusić jeszcze 10 minut, doprawić solą, pieprzem.
4. Ziemniaki, cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce odstawić na 5 minut, odlać część wody, dodać jajka, mąkę, sól, pieprz, dokładnie wszystko wymieszać.
5. Na średniej patelni rozgrzać olej, kłaść porcje cista średnicy patelni, smażyć na rumiano z obu stron. Na usmażone placki kłaść porcje gulaszu. Podawać złożone na pół.

Dowiedz się więcej na temat: placki | ziemniaki | placki ziemniaczane

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje