Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane to proste i pyszne danie, które smakuje zarówno na słodko jak i w bardziej wytrawnej wersji. Nasza propozycja to placki z sosem grzybowym - palce lizać!

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody, dodaj mąkę, sól, pieprz, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na złoto z obu stron. 

2. Pieczarki umyj, pokrój. Boczek i cebulę pokrój w małą kostkę. Podsmaż krótko na rozgrzanym maśle, wrzuć pieczarki i podduś. W zimnej wodzie rozprowadź mąkę, dodaj śmietanę i przyprawy. Wlej do pieczarek. Duś. Posyp posiekanym koperkiem.

„Zdrowie na widelcu”: Placki ziemniaczane w proszku. Jak najkrótsza lista składnikówPolsat Cafe
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas