Placki ziemniaczano - cukiniowe

Znudziły ci się tradycyjne placki? Spróbuj tego!

Składniki

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 surowe ziemniaki
  • duża cukinia
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • szczypta ostrej papryki
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Składniki - farsz

  • 3 cebule
  • 35 dag boczku surowego wędzonego lub 30 dag kiełbasy albo mielonego mięsa
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Gotowane ziemniaki zmiel w maszynce, dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty ząbek czosnku, ostrą paprykę, sól i pieprz, wyrób dłonią. Surowe ziemniaki i cukinię zetrzyj, odciśnij. Dodaj do masy, wymieszaj. Cebule i boczek lub pokrojoną kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju z dodatkiem soli, cukru i pieprzu. Jeśli masz mięso mielone, usmaż je z pokrojoną cebulą. 

2. Z farszu ziemniaczanego formuj placki, do środka nakładaj nadzienie, zaklejaj. Smaż na gorącym oleju z obu stron lub piecz w piekarniku 20 minut w temp. 200 st. C.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje