Placuszki drożdżowe z gruszką

Zamiast naleśników.

Składniki:

  • 4 dag drożdży
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag stopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 9 małych twardych gruszek
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. Mleko podgrzej, rozpuść w nim cukier oraz drożdże, odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj jajka, zaczyn drożdżowy i masło. Wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut. Gruszki obierz, przekrój wzdłuż, wytnij gniazda nasienne.

Reklama

2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego placuszki. W każdy wciśnij połówkę gruszki (wypukłą stroną do góry). Placki wkładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie to ok. 25 minut). Posyp cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje