Placuszki jaglane

Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Składniki na 4 porcje:

  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki posiekanych ziół (np. natki, koperku)
  • ok. 100 ml oliwy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Cukinię umyj, pokrój w kosteczkę. Marchewkę obierz, opłucz, drobno zetrzyj. Kaszę wystudź.

2. Rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek. Dodaj cukinię i marchewkę. Warzywa smaż ok. 5 minut.

3. Zimną kaszę wymieszaj z jajkiem i otrębami. Dodaj usmażone warzywa oraz zioła. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

4. Z masy uformuj placki. Na patelni porcjami rozgrzewaj resztę oliwy, wkładaj placki i smaż je na rumiano (w sumie ok. 10 minut). Podawaj np. z surówką z buraczków i kozim serem. Udekoruj np. rzeżuchą.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje