Placuszki maślankowe z jabłkami

Wyjątkowo puszyste!

Składniki:

  • 2 średnie jabłka
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl. maślanki
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier wymieszany z cukrem waniliowym do posypania

Przygotowanie:

1. Jabłka obierz, oczyść, grubo zetrzyj i natychmiast skrop sokiem z cytryny. Masło stop, przestudź. Jajka utrzyj z cukrem i solą. Gdy masa będzie puszysta, wlej masło oraz maślankę. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dołóż starte jabłka i wymieszaj mikserem.

Reklama

2. Na patelni rozgrzewaj porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Formuj owalne racuszki. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie to ok. 20 minut). Racuchy posyp cukrem z wanilią. Podawaj np. z dżemem jabłkowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje