Placuszki twarogowe z jagodami

Idealne na podwieczorek!

Składniki:

Racuchy:

  • 5 dag masła
  • 4 żółtka
  • 40 dag twarogu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 15 dag kaszy manny
  • olej do smażenia

Reklama

Frużelina:

  • 30 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Frużelina: żelatynę namocz. Jagody rozgnieć z cukrem. Wymieszaj z sokiem i gotuj 5 minut. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. W gorącej masie rozpuść żelatynę.

2. Racuchy: masło utrzyj z cukrem, żółtkami i serem. Domieszaj proszek oraz kaszkę. Z ciasta usmaż na oleju 16 placków (zajmuje to ok. 15 minut). Posmaruj je frużeliną. Ułóż jeden na drugim (po 4 placki). Udekoruj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje