Placuszki waniliowe z sosem żurawinowym

Smaczny podwieczorek.

Składniki:

Racuchy:

  • 20 dag serka waniliowego homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Reklama

Sos:

  • 20 dag suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka goździków
  • szczypta skórki startej z pomarańczy

Przygotowanie:

1. Sos: żurawinę zalej ciepłą wodą, tak by owoce były przykryte. Odstaw na 30 minut. Kiedy suszona żurawina spęcznieje, przełóż ją razem z wodą do garnka, postaw na ogniu. Dodaj miód, cynamon, goździki oraz skórkę pomarańczową. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Sos możesz zagęścić mąką ziemniaczaną albo zmiksować.

2. Racuchy: jajka połącz z serkiem homogenizowanym. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy serowo- jajecznej. Na patelni rozgrzewaj porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Formuj owalne racuchy. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie to ok. 20 minut).

3. Racuchy przełóż na papierowy ręcznik, osącz z tłuszczu. Podawaj z sosem żurawinowym. Dodatkowo możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje