Placuszki z cukinią

Jeśli chcesz nieco zmodyfikować wersję placków ziemniaczanych dodaj do składników cukinię. Będą smakowały wyjątkowo.

Talerz z plackami możesz ozdobić innymi warzywami
Talerz z plackami możesz ozdobić innymi warzywami 123RF/PICSEL

Podstawowe składniki:

  • 4 większe ziemniaki
  • spora cukinia

Dodatki i przyprawy:

  • 2 jajka
  • mąka do zagęszczenia
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cukinię umyj, osusz i wraz ze skórką zetrzyj do oddzielnej miski na tarce również z grubymi oczkami. Posól lekko i odstaw. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.

2. Z ziemniaków odlej płyn, który się wytworzył, cukinię odciśnij.

3. Połącz ziemniaki z cukinią i cebulą. Dodaj roztrzepane jajka i wsyp tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Na rozgrzany olej wkładaj małe porcje ciasta, łyżką uformuj placuszki i smaż je z obu stron na złocisty kolor. Układaj na ręczniku papierowym, żeby je osączyć z tłuszczu. Podawaj z miksem sałat z dodatkiem sosu winegret.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas