Podlaskie poduszeczki

Możesz je zamrozić i odgrzać w święta!

Poduszeczki z kapustą
Poduszeczki z kapustą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Kapustę odciśnij. Włóż do garnka. Dodaj przyprawy. Zalej wodą i duś godzinę. Groch opłucz, osącz, dodaj do kapusty po 30 minutach gotowania. Farsz z kapusty i grochu połącz z olejem, przypraw. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Domieszaj ok. 2 łyżek mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Pozostałą mąkę wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, jajko, masło i zaczyn. Zagnieć ciasto, dolewając resztę mleka. Odstaw na godzinę. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj. Z placków wytnij krążki. Na każdy nałóż farsz. Złóż i zlep brzegi. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 30 minut w 200 st. C.

Przepis na pieczarki faszerowaneInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas