Podpłomyki

Kiedy w pojemniku na chleb zostały już tylko okruchy, a chleb tostowy o stuletniej przydatności do spożycia dawno wyszedł, możemy zrobić podpłomyki. Zanim ktoś wpadł na genialny pomysł wypieku chleba, jaki znamy dzisiaj, ciasto rozczynione z mąki i wody było jego prymitywną namiastką.

fot. archiwum prywatne Katarzyny Bosackiej
fot. archiwum prywatne Katarzyny Bosackiejmateriały prasowe

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i sól, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części, rozwałkowujemy, podsypując mąką.

Każdy placek smarujemy oliwą, pieczemy 15 minut w 170 stopniach.

W tym czasie przygotowujemy ulubione dodatki, nakładamy je na gorące placki i zapiekamy jeszcze jakieś 10 minut.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Katarzyny Bosackiej, której więcej przeczytasz tutaj!

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Perliczka na miodziePolsat
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas