Podpowiadamy, jak wybierać mięso drobiowe

Drób często gości na naszych stołach. Lubimy go, bo jest lekkostrawny, niedrogi i łatwo go przygotować. Czym jednak kierować się przy wyborze mięsa, by bez obaw serwować je bliskim?

1. Krajowa Rada Drobiarstwa radzi, by przed zakupem mięso drobiowe dokładnie obejrzeć. Świeże jest jędrne, ma bladoróżowy kolor oraz suchą i matową powierzchnię. Nie ma przykrego zapachu. Nie powinna też wyciekać z niego krew ani żaden inny płyn.

Reklama

2. Najlepiej wybierać mięso pakowane przez producenta, przechowywane w specjalnych lodówkach i ladach chłodniczych. Drób pakowany to gwarancja bezpieczeństwa i wysokiej jakości.

3. Nowoczesna technologia pakowania (np. pakowanie próżniowe) pozwala przedłużyć trwałość mięsa nawet o kilkanaście dni, bez dodawania do niego środków konserwujących. Skutecznie chroni także przed zanieczyszczeniami lub uszkodzeniem w czasie transportu, przechowywania oraz sprzedaży.

4. Na każdym opakowaniu znajduje się etykieta, a na niej podany jest termin przydatności mięsa do spożycia. Dzięki temu zawsze wiadomo, jak długo kurczak może leżeć w domowej lodówce, nim trafi do garnka. Oprócz tego na opakowaniu znajdują się informacje o producencie oraz warunkach przechowywania mięsa.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje