Podudzia w pomidorach

Na obiad dla całej rodziny

Czas przyrządzenia: ok. 75 min + pieczenie
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 12 podudzi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek (ok. 3 dag) imbiru
  • 1 papryczka chili
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku i bazylii
  • 2 młode pory
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Podudzia opłucz, osusz. Czosnek i imbir obierz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i drobniutko pokrój. Mięso natrzyj czosnkiem i imbirem, posyp chili i suszonymi ziołami. Włóż do lodówki na godzinę. Pory oczyść, umyj i pokrój. Szalotki obierz, posiekaj. W brytfance rozgrzej olej. Obsmaż na nim podudzia ze wszystkich stron. Wyjmij je, posyp solą oraz pieprzem. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podduś szalotki oraz pory. Warzywa wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Krótko zasmaż. Dodaj pomidory z puszki i 150 ml wody. Przypraw solą i pieprzem. Ponownie do brytfanki włóż mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 45 minut. Udekoruj, np. bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje