Pogacze skwarkowe

Z kuchni węgierskiej.

Składniki:

50 dag mąki, 25 dag zmielonych skwarek ze słoniny, 2 dag drożdży, 50 ml mleka, 2 żółtka, 200 ml śmietany, 5 dag smalcu, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie

Drożdże rozprowadzamy z mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Powyższe składniki rozdrabniamy, dodając wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy na półtorej godziny. Potem rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy krążki o średnicy 3 cm. Wierzch krążków delikatnie kratkujemy nożem, smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w gorącym piekarniku.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!"

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas