Pogacze skwarkowe

Z kuchni węgierskiej.

Składniki:

Reklama

50 dag mąki, 25 dag zmielonych skwarek ze słoniny, 2 dag drożdży, 50 ml mleka, 2 żółtka, 200 ml śmietany, 5 dag smalcu, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie

Drożdże rozprowadzamy z mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Powyższe składniki rozdrabniamy, dodając wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy na półtorej godziny. Potem rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy krążki o średnicy 3 cm. Wierzch krążków delikatnie kratkujemy nożem, smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w gorącym piekarniku.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!"

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia węgierska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje