Pokochaj brukselkę! Tym przepisom nie sposób się oprzeć

Zmora dzieciństwa, rodem ze szkolnych stołówek? Rozgotowana, gorzka i niesmaczna? Nic z tych rzeczy!

Ta pasta pasuje nie tylko do pieczywa, fot. Malwina Zaborowska
Ta pasta pasuje nie tylko do pieczywa, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Brukselka może być naprawdę pyszna. Wystarczy umiejętnie ją przygotować. Oto dwa pomysły na małe zielone kapustki!

Przygotowując brukselkę musimy pamiętać o kilku trikach, dzięki którym pozbędziemy się jej gorzkiego smaku. Przed ugotowaniem, kapustki warto włożyć na około 2 godziny do zamrażalnika. Następnie kapustki obieramy z zewnętrznych liści, płuczemy dokładnie pod wodą. Brukselki dodatkowo możemy namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, by nabrały jędrności. Następnie odcinamy końcowy kawałek głąba brukselki, nacinamy na krzyż jej koniec - dzięki temu warzywo szybciej się ugotuje. Brukselki gotujemy bez przykrycia, w osolonej i osłodzonej wodzie. W pozbyciu się gorzkiego smaku, skuteczne bywa też dodanie odrobiny cynamonu.

Pasta brukselkowa z pomidorem

Brukselka i pomidor tworzą zgrany duet. To połączenie proste, ale niemal wykwintne w smaku. Ta pasta pasuje nie tylko do pieczywa. Może sprawdzić się jako dip, na przykład do chipsów i kurczaka.

Składniki: 150 dag brukselki, 1 pomidor, papryczka chili, sok z połówki cytryny, ząbek czosnku, łyżka oliwy, koperek, opcjonalnie: kmin rzymski, sól;

Przygotowanie: Myjemy brukselkę, i gotujemy w osolonej i osłodzonej (płaska łyżeczka cukru) wodzie przez około 15 minut. Musimy sparzyć pomidora, obrać go ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucamy do blendera razem z ząbkiem czosnku. Dolewamy sok z cytryny, papryczkę chili, sól i opcjonalnie: kmin rzymski. Miksujemy, na koniec dolewamy łyżeczkę oliwy, mieszamy. Dekorujemy koperkiem.


Brukselka zapiekana pod bułką tartą i parmezanem

Brukselka może być naprawdę pyszna, np. podana z parmezanem, fot. Malwina Zaborowska
Brukselka może być naprawdę pyszna, np. podana z parmezanem, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Świetne danie wegetariańskie, dość szybkie w przygotowaniu. Parmezan i sok z cytryny zaostrzą smak brukselki, ziemniaki dodadzą zapiekance sytości, a bułka tarta nada jej chrupkości.

Składniki: 70 dag brukselki, 50 dag ziemniaków, skórka z 1 cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki bułki tartej, 3 łyżki parmezanu,

Przygotowanie: Umytą brukselkę gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie do miękkości (15-20 minut), podobnie jak obrane ziemniaki. Te drugie kroimy następnie w plasterki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego masłem), skrapiamy oliwą, posypujemy startą skórką z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprz. Posypujemy bułką tartą i parmezanem. Pieczemy około 20 minut.

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas