Polędwica w cieście

Wyrazisty smak zatopiony w cieście.

Składniki:

  • 60 dag polędwiczki wieprzowej
  • 15 dag bułki tartej, olej, sól
  • 2 dag parmezanu, szczypior
  • 8 dag mąki
  • 1 jajko, kumin
  • 100 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku, pieprz
  • 50 dag kapusty pekińskiej
  • 10 dag suszonych pomidorów

Przygotowanie:

1. Polędwiczkę opłucz, osusz, a potem pokrój w plasterki. Ułóż je na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozklep. Każdy kawałek oprósz solą i pieprzem.

Reklama

2. Bułkę tartą wymieszaj w misce ze startym parmezanem i 2 łyżkami posiekanego szczypiorku. W osobnej miseczce umieść mąkę, a w kolejnej jajko z mlekiem. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia.

3. Plasterki polędwiczki obtaczaj w mące, zanurzaj w jajku z mlekiem, i panieruj w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjmij, osącz z nadmiaru tłuszczu.

4. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Kapustę oczyść, lekko poszatkuj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż czosnek z kuminem. Dodaj kapustę. Smaż razem, mieszając, 5 minut.

5. Na patelnię wrzuć suszone pomidory, wymieszaj. Chwilę duś razem. Dopraw solą oraz pieprzem. Warzywa i mięso przełóż na talerze. Podawaj np. z ziemniakami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje