Polędwica wołowa z dynią

Takie połączenie zaskoczy cię smakiem!

Czas przyrządzenia: ok. godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • polędwica wołowa
  • kilka ząbków czosnku
  • 30 dag dyni
  • 20 dag pieczarek
  • cebula dymka
  • mieszanka sałat
  • olej
  • 15 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag mrożonych wiśni
  • szklanka półsłodkiego czerwonego wina
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz. Posmaruj je odrobiną oleju, posyp solą i pieprzem, odstaw do lodówki na godzinę. 

2. Włóż mięso w rękaw do pieczenia lub do brytfanki o grubym dnie. Dodaj kawałki dyni obranej ze skórki i pokrojonej, posiekane pieczarki, ząbki czosnku. Piecz w temp. 230 st. C 40 minut. 

3. Na maśle podsmaż żurawinę i wiśnie, dolej wino, sok z cytryny i wsyp cukier. Duś na małym ogniu przez kwadrans. 

4. Na talerzach rozłóż sałaty, ułóż pokrojone mięso i warzywa. Całość posyp cebulą dymką, polej sosem żurawinowym. Przypraw solą i pieprzem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje