Polędwiczki ze śliwkami

Doskonałe na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe o wadze ok. 40 dag każda, mniej więcej jednakowej grubości
  • ok. 20 dag śliwek suszonych
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa
  • ewentualnie łyżeczka suszonych ziół: majeranku albo tymianku

Reklama

Przygotowanie:1. Śliwki opłucz, zalej na 10 min ciepłą wodą, osącz.2. Z polędwiczek zetnij błonki, umyj je i osusz, odstaw na 20-30 min: przed smażeniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową.3. Po tym czasie polędwiczki pokrój na 4 kawałki - w sumie otrzymasz 8 kawałków. Każdy kawałek mocno natrzyj solą i białym pieprzem oraz ewentualnie ziołami.4 Trzonkiem drewnianej łyżki kuchennej zrób otwór w każdym kawałku polędwiczki (wzdłuż włókien). Otwory wypełnij ściśle suszonymi śliwkami.5. Obsmaż nadziane kawałki na oliwie do zezłocenia. Przełóż je do garnka razem z sosem, który powstał podczas smażenia. Dolej ok. 3/4 szkl. gorącej wody, dorzuć kilka śliwek, przykryj. Duś do miękkości, czyli ok. 30 min. Pod koniec odkryj garnek, żeby sos zgęstniał.

Chwila dla Ciebie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje