Polenta z warzywami

Włoska potrawa ludowa, która znakomicie smakuje w Polsce

Składniki

  • 2 szklanki grubej kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • 3 duże pomidory
  • papryka czerwona
  • bakłażan
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ulubione zioła do smaku

Sposób przygotowania

1. Pokrojonego w plastry bakłażana  posól z obu stron i połóż na sicie. 

Reklama

2. W szerokim garnku zagotuj 5 szklanek wody z 2 łyżeczkami soli, wsyp kaszę, energicznie mieszając. Gotuj na małym ogniu 40 min, często mieszając.  

3. Gdy kasza się gotuje, przygotuj warzywa. Cebule i papryki pokrój w paseczki. Plastry bakłażana osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w kostkę lub półplasterki. Na oleju usmaż bakłażany,  paprykę i cebulę, doprawiając. 

4. Ugotowaną kaszę zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do środka ugotowaną kaszę, która po chwili zacznie tężeć. Ułóż  na niej warzywa. Chwilę zapiecz  w piekarniku. Podaj na ciepło, dekorując np. listkami bazylii.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje