Polenta z warzywami (Frascatula di polenta di grano e verdure)

Z kuchni włoskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 150 ml mleka,
- 25 g+3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- 80 g kaszki kukurydzianej,
- 25 g tartego parmezanu,
- 2 cebule,
- ząbek czosnku,
- 2 gałązki tymianku,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 5 pomidorów Roma,
- 75 g zielonych oliwek z pestkami,
- 350 g brokułów,
- 75-100 ml soku pomarańczowego,
- pieprz,
- 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Zagotować mleko z 250 ml wody, 25 g oliwy i odrobiną soli. Wmieszać kaszkę kukurydzianą, a następnie parmezan. Gotować 10 minut cały czas mieszając. Gorącą polentę rozsmarować na wyłożonej papierem blasze (32x39 cm) i odstawić do ostygnięcia. Czosnek i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Zioła posiekać. Pomidory pokroić na 8 części. Osączyć oliwki. Brokuła rozdzielić na różyczki, a te jeszcze poprzekrawać. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni i obsmażać brokuła przez 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Dolać łyżkę oliwy i przez 2-3 minuty obsmażać czosnek i cebulę. Dodać pomidory i smażyć jeszcze minutę. Dodać sok pomarańczowy, oliwki i zioła i gotować jeszcze ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Polentę pokroić na ok 16 kawałków. 1-2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć kawałki polenty na złoty kolor. Podawać z przygotowanymi warzywami.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje