Półmisek meksykański

Na obiad dla całej rodziny

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • 3/4 szkl. czerwonej fasolki z puszki
  • 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 liście sałaty lodowej
  • 2 łyżki bułki tartej ew. 1 ostra papryczka, np. jalapeno, czuszka
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej
  • papryki
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta cukru
  • olej rzepakowy

Składniki - sos

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

Sposób przygotowania

1. Papryczkę umyj, przetnij wzdłuż, usuń pestki. Zmiksuj lub bardzo drobno posiekaj, utrzyj z wędzoną papryką, kminkiem, cukrem i 3-4 łyżkami oleju. Wymieszaj z bułką. Mięso oczyść z błonek, umyj i osusz. Posmaruj marynatą, wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. 

2. Mięso smaż pod przykryciem 20-25 minut. Gdy ostygnie, pokrój w plastry. Sok z cytryny, musztardę i brązowy cukier wymieszaj z 4-5 łyż- kami oleju. Pomidor i paprykę umyj, pokrój. Sałatę umyj, porwij na kawałki. Delikatnie wymieszaj z ryżem, fasolką, kukurydzą, pomidorem i papryką. 

3. Warzywa z ryżem skrop sosem, przełóż na głębszy półmisek. Na wierzchu rozłóż mięso. Ew. udekoruj natką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje