Pomidorki z czosnkiem

Polskie specjały.

Składniki:

  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • ćwierć szklanki octu 6 proc.
  • 3 łyżki oleju
  • 6 ząbków czosnku
  •  łyżeczka pieprzu
  • łyżka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie:

1. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, oberwij szypułki. Obrane ząbki czosnku pokrój w paski. Wbijaj w pomidorki w miejsca, gdzie była szypułka. Słoiki dokładnie umyj, najlepiej gotuj je około pół godziny w dużym garnku.

Reklama

2. Do każdego słoika włóż pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. pomidorki. Do garnka wlej wodę i ocet, wsyp sól i cukier. Gotuj pod przykryciem 10 minut.

3. Zalewę zdejmij z ognia, wystudź, wlewaj do słoików z pomidorami, lekko zakręć. Włóż słoiki do zimnego piekarnika, rozgrzej go do temp. 150°C, piecz 20 minut. Wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj słoików. Gdy nieco wystygną, dokręć nakrętki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje