Pomidorowa z kluseczkami (po 18 miesiącu)

Zupa pomidorowa jest zazwyczaj uwielbiana przez dzieci. Można ją podawać z różnymi dodatkami, oraz doprawiać na rozmaite sposoby. Wypróbuj nasz nowy przepis.

Zupa pomidorowa jest lubiana i przez dzieci, i przez dorosłych.
Zupa pomidorowa jest lubiana i przez dzieci, i przez dorosłych. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20-25 dag kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 jajko
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • sól
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • koperek

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, zalej ok. 1 l gorącej wody i zagotuj. Gdy będzie lekko miękkie, włóż do niego umytą i obraną włoszczyznę. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i podziel na części.

Ugotuj je w niewielkiej ilości wody z łyżeczką masła, a następnie zmiksuj na gładką papkę. Dodaj do wywaru i zagotuj.

Aby przygotować ciasto na lane kluski, mąkę rozrób z jajkiem i odrobiną wody. Wlewaj strumieniem do gotującej się zupy.

Zupę dopraw do smaku jogurtem naturalnym. Przed podaniem posyp pomidorową koperkiem.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas