Pomidorowa zapiekanka

Zrób na obiad dla całej rodziny pomidorową zapiekankę. Domownicy będą zachwyceni jej wyjątkowym smakiem.

Cała rodzina polubi taką zapiekankę
Cała rodzina polubi taką zapiekankę 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 opakowanie tortellini
  • 20 dag szynki
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła 

Składniki na sos:

  • 500 g pomidorów z puszki bez skórki (np. marki Sandra)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano 

Przygotowanie:

Gotujemy tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przez około 2 minuty. Następnie dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz pomidory z puszki. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut.

Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i czosnek. Wszystko podsmażamy. Następnie niewielkie, szklane naczynie smarujemy masłem, a na dnie układamy gotowe tortellini i polewamy połową gotowego sosu.

Kolejno układamy połowę smażonej szynki i posypujemy połową startego sera. W ten sam sposób układamy drugą warstwę. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

Sprawdzony przepis na kurczaka zapiekanegoInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas