Pomidory faszerowane
Jeżeli twoi goście wolą bardziej tradycyjne potrawy, możesz wypełnić pomidory sałatką jarzynową z majonezem lub drobno pokrojonymi smażonymi pieczarkami wymieszanymi z natką pietruszki.
Faszerowane pomidory przykryj kapeluszami 123RF/PICSEL
Składniki:
- 12 gałązkowych pomidorów
- 500 g krewetek lub paluszków krabowych z zalewy
- 2/3 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- pęczek szczypiorku
- sos tabasco
Przygotowanie:
1.Umyj pomidory i odetnij ostrym nożem górną część. Łyżeczką usuń ostrożnie miąższ z pestkami. Oprósz odrobiną soli wydrążone pomidory i ułóż je na ręczniku papierowym odciętym brzegiem do dołu (na 30 minut).
2. Osącz z zalewy owoce morza, drobno posiekaj. Wymieszaj z majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Przypraw do smaku sosem tabasco.
3. Napełnij pomidory farszem. Posyp po wierzchu odrobiną szczypiorku. Przykryj odkrojonymi "kapeluszami" .