Pomidory faszerowane mielonym mięsem

To danie przypomni ci pełnię lata i wzbudzi tęsknotę za wakacjami!

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • kilka gałązek pomidorów
  • 2 cebule
  • kilka pieczarek
  • olej
  • 20 dag mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • posiekane suszone pomidory w oleju
  • łyżeczka natki pietruszki
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Pomidory umyj, osusz. Odetnij wierzchołki i delikatnie wydrąż środki. Cebule i pieczarki pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj mielone mięso i całość smaż około 20 minut, rozdrabniając mięso widelcem i cały czas mieszając. Dodaj suszone pomidory, natkę pietruszki i ketchup. Smaż, mieszając, jeszcze kilka minut. Odstaw do wystudzenia. 

2. Każdy z pomidorów wypełnij farszem. Przykryj wierzchem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 180 st. C. Podawaj jako danie obiadowe do ziemniaków i surówek lub jako przekąskę z pieczywem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje