Pomidory z bułką i serem

Warto podać na ciepłą kolację.

Składniki:

●4 duże pomidory

Reklama

●1/2 bakłażana

●50 g bułki tartej

●2 łyżki oliwek

●łyżeczka kaparów

●cebula

●ząbek czosnku

●50 g startego żółtego sera

●kilka listków bazylii

●oliwa

●olej

●pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj i zetnij górę. Łyżeczką wyjmij miąższ z pestkami. Osól i odwróć (np. na talerzu lub sitku).

2. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Połówkę bakłażana pokrój w kostkę, skrop oliwą i oprósz solą. Osącz z płynu na papierowym ręczniku. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.

3. Dodaj bułkę tartą, mieszaj i smaż, aż bułka się lekko zezłoci. Kapary osącz, posiekaj. Bazylię i oliwki drobno pokrój.

4. Do bułki tartej dodaj bakłażana, oliwki, kapary, ser, bazylię, łyżkę oliwy i pieprz. Nadziej pomidory, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i zapiekaj 25-35 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje