Pomidory z bułką i serem
Warto podać na ciepłą kolację.
Składniki:
●4 duże pomidory
●1/2 bakłażana
●50 g bułki tartej
●2 łyżki oliwek
●łyżeczka kaparów
●cebula
●ząbek czosnku
●50 g startego żółtego sera
●kilka listków bazylii
●oliwa
●olej
●pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj i zetnij górę. Łyżeczką wyjmij miąższ z pestkami. Osól i odwróć (np. na talerzu lub sitku).
2. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Połówkę bakłażana pokrój w kostkę, skrop oliwą i oprósz solą. Osącz z płynu na papierowym ręczniku. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.
3. Dodaj bułkę tartą, mieszaj i smaż, aż bułka się lekko zezłoci. Kapary osącz, posiekaj. Bazylię i oliwki drobno pokrój.
4. Do bułki tartej dodaj bakłażana, oliwki, kapary, ser, bazylię, łyżkę oliwy i pieprz. Nadziej pomidory, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i zapiekaj 25-35 minut.