Pomidory z natką i bazylią

Idealne jako baza do zup i sosów.

Składniki:

●4 kg dojrzałych pomidorów

Reklama

●łyżka cukru

●ok. 100 ml wody

●pęczek natki

●1/2 pęczka bazylii

●5 ziaren pieprzu czarnego

●3 ziarna ziela angielskiego

●sól morska

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj, pokrój w ósemki, wycinając zdrewniałe części. Włóż do garnka o grubym dnie, dodaj ziarna pieprzu i ziela, wodę i duś bez przykrycia, mieszając, aż większość soku odparuje, a pomidory się rozpadną (czas duszenia zależy od rodzaju pomidorów, zwykle to 1-2 godz.). Zestaw z ognia, ostudź. Przetrzyj przez sito. Ponownie postaw na ogniu, dodaj posiekane zioła, cukier i sól do smaku. Duś przez ok. 10 min.

2. Przelej do wyparzonych słoików, zakręć. Pasteryzuj 10 min od zagotowania. Przechowuj w chłodnym miejscu (do ok. pół roku).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje