Pomidory z twarożkiem

Składniki: 10 pomidorów (1 duży oraz 9 mniejszych, ale równej wielkości), po 2 łyżki zwykłego i koziego twarożku oraz bryndzy, natka pietruszki, 1/2 pęczka dymki (lub cienkiego szczypioru), 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, olej, sól, pieprz.

Duży pomidor sparz, a następnie zdejmij z niego skórkę, ale nie wyrzucaj jej. Kawałki skórki usmaż na oleju, przełóż na bibułę, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Reklama

Pozostałe, mniejsze pomidory starannie umyj i osusz, a następnie pościnaj im wierzchy, wydrąż środki.

Wyjęte środki z 9 pomidorów i pomidor ze zdjętą skórką utrzyj z serami, śmietaną lub jogurtem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodaj pokrojoną natkę i dymkę (lub cienki szczypiorek).

Wydrążone pomidory napełnij twarożkami z dodatkami, po czym udekoruj kawałkami obsmażonej skórki i ewentualnie listkami zieleniny.

Dowiedz się więcej na temat: pomidory | twarożek | kuchnia | przepisy | przekąski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje